Home Wiadomości Premier nominuje nowych prezesów: Szwed obejmie stanowisko w PKO BP, Kujda dołączy do BGK

dodał Bankingo

Dariusz Szwed został nowym prezesem PKO BP, zastępując swoje dotychczasowe stanowisko w Banku Gospodarstwa Krajowego (BGK). Nominację premiera Mateusza Morawieckiego na jego miejsce w BGK przyjął Kazimierz Kujda, wieloletni współpracownik Jarosława Kaczyńskiego, który w przeszłości został uznany przez sąd za kłamcę lustracyjnego.

Bank Gospodarstwa Krajowego poinformował w czwartkowym komunikacie, że Dariusz Szwed złożył rezygnację z pełnienia funkcji członka zarządu z dniem 13 kwietnia 2023 r. Rada nadzorcza PKO BP zdecydowała o jego powołaniu do zarządu tej instytucji z dniem 14 kwietnia 2023 r. oraz na stanowisko prezesa, pod warunkiem wyrażenia zgody przez Komisję Nadzoru Finansowego (KNF). Do czasu wydania zgody KNF, Szwed będzie kierować pracami zarządu PKO BP.

W międzyczasie BGK poinformował, że premier Mateusz Morawiecki powołał z dniem 11 kwietnia 2023 r. Kazimierza Kujdę na członka Rady Nadzorczej BGK. Kujda pracował w Ministerstwie Aktywów Państwowych od 2022 r. W przeszłości pełnił kilkukrotnie funkcję prezesa Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. W latach 2009–2015 był członkiem zarządu Słowo Niezależne, a w okresach 2008–2016 oraz 1995–1998 prezesem Srebrna sp. z o.o. W czerwcu 2022 r. sąd uznał Kujdę za kłamcę lustracyjnego.

Te nominacje i przetasowania w zarządach polskich banków mają na celu zapewnienie kontynuacji strategicznych działań tych instytucji oraz dalszego rozwoju polskiego sektora bankowego.

Mamy coś, co może Ci się spodobać

Bankingo.pl

Bankingo to portal dostarczający najnowsze i najważniejsze wiadomości prawo- ekonomiczne. Nasza misja to dostarczenie najbardziej wartościowych informacji w przystępnej formie jak najszybciej to możliwe.

Kontakt:

redakcja@bankingo.pl